Recension: Silverberg, Cory & Smyth, Fiona; Hur görs bebisar?; 2012

Hur görs bebisar?Förlaget Olika som ger ut könsostereotypa barnböcker i Sverige har nu börjat titta internationellt och har översatt bra böcker. Hur görs bebisar? av Cory Silverberg (text) och Fiona Smyth (bild) är en amerikansk bok där det beskrivs med ord och bild hur barn blir till. Alla barn.

Alla barn har inte en mamma och en pappa som har haft det lite mysigt tillsammans och sedan kom det en bebis i magen. Vårt barn har exempelvis inte det. För honom får vi berätta om hur vi åkte till sjukhuset för att sätta in honom i mammas mage. Hur görs bebisar? ger utrymme för den här typen av berättelser.

I boken får vi veta att vissa människor har spermier och andra livmödrar och ägg. Ett barn blir till när en spermie och ett ägg möts. Både ägget och spermien innehåller massor av berättelser och när de möts dansar de runt och delar saker och tillslut så har de blivit en sak med massa nya berättelser. Det är verkligen fantastisk beskrivet. Sedan kommer frågan: Vem hjälpte till att föra samman det ägg och den spermie som blev DU?

Hur görs bebisar? hjälper dig att förklara hur ett barn blir till rent biologiskt. Den hjälper dig också om du, som vi, har ett barn som kommit till på annat sätt än det vanliga. Men den hjälper dig inte om du vill förklara hur ägget och spermien vanligtvis möts. Med tanke på att förlossningen är med så borde väl också själva sexet vara med? För jag antar att boken också ska inkludera adopterade och de är ju inte förlösta av sina föräldrar. En mycket bra bok i alla fall och jag är säker på att den kommer att komma väl till användning här hemma. Tack Olika för att jag kan få stöd för att förklara hur mitt barn blivit till!

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] är glad att vi råkade hitta just den här boken. Jag var nyfiken på temat redan när jag läste den här recensionen – det får nog bli nästa lån! (Efter Lennart Nilsson kultbok alltså, för nu har jag fått […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.