Recension: Schwerin, Alexandra von (red); Den dolda kvinnomakten; 2014

Den dolda kvinnomaktenNär jag fick syn på Den dolda kvinnomaktenAtlantis förlag så tänkte jag att den skulle handla om adelskvinnor i allmänhet. Nu är det slottsfrun på Skarhult slott, Alexandra von Schwerin, som skrivit en bok om kvinnorna som haft anknytning till det slott hon lever på och det är faktiskt tillräckligt intressant. Hade jag läst undertiteln så hade jag förstått bättre, 500 år på Skarhults slott.

Den dolda kvinnomakten är en samling essäer där bland andra Dick Harrison varit med och skrivit ett bidrag. Alla handlar om kvinnor som bott eller haft stark anknytning till slottet. Det fanns de kvinnor som blev änkor och fick ärva och själva förvaltade och drev verksamheten på slottet. Det fanns de kvinnor som inte fick sätta sin fot på slottet för att släkten inte ansåg frun tillräckligt fin för att vara slottsfru. Dock var söner var mer än välkomna att bo och fostras på slottet.

Alexandra von Schwerin vill visa att det är män som skrivit in sig i historieböckerna, men det är inte nödvändigtvis så att det bara var de som gjorde något värt att berätta om. Kvinnornas gärningar och makt har inte dokumenterats, av rent ointresse.

Det var intressant att läsa om vad von Schwerin kommit fram till i sina efterforskningar och hennes vilja att lyfta fram kvinnors gärningar genom historien är otroligt viktig.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.