Recension: Müller, Herta; Lögnen är ett klätterdjur; 2019

Lögnen är ett klätterdjurTidskriften 10-tal, som är inriktad på poesi, har gett ut en diktsamling av Herta Müller. Lögnen är ett klätterdjur är en samling dikter från några olika diktsamlingar hon gett ut på tyska. Det är en grafisk lyriksamling, där Müller klippt ut ord och satt ihop. Boken är tvåspråkig och man har behållit de urklippta orden i original och översatt till svenska på andra sidan. Eftersom jag behärskar tyska, var det fantastiskt roligt att få läsa den här boken.

Herta Müller skriver själv i förordet att detta med urklippta ord förmodligen har med hennes uppväxt i det kommunistiska Rumänien att göra. Där fanns inte färgglada tidskrifter med texter som folk bara läser flyktigt och sedan slänger. Müller började samla på ord i Tyskland för att sedan sätta ihop dem till meningar och dikter.

Dikterna är till viss del surrealistiska och osammanhängande, men samtidigt kan man se ett mönster av klaustrofobi och förföljelsemani i dem. Det var inga enkla dikter som man lätt tog till sig, men även om jag fick fundera länge på varje dikt vad det egentligen stod, så älskade jag vart enda urklippt ord. Det var en fantastisk diktsamling!

Dikt från Lögnen är ett klätterdjur

Visa bara inte hur nervös du
är var lugn som en filbunke
där framme går polisen

Dikten ovan var en av mina favoriter för att den så tydligt visar förtrycket. Du måste alltid passa dig för polisen. Illustrationen är också fantastiskt läskig. Jag är oerhört glad för att den här utgåvan är tvåspråkig. Det gav mig en möjlighet att läsa på originalspråk och ha svenskan som stöd. Hela boken är inte bara bra, utan också fantastisk vacker. En bok att ha i sin bokhylla.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

  1. gillar Müllers helt egna språk, skriva enkelt om svåra saker

    1. Håller helt med! Enkelt, men samtidigt kryper det innanför skinnet på en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.