Recension: Laestadius, Ann-Helén; Ingen annan är som du; 2011

Ingen annan är som duIngen annan är som du är Ann-Helén Laestadius (Rabén och Sjögren) tredje bok om samen Agnes som söker efter sin identitet. Hon bor i Solna och hennes mamma är från Soppero i Sápmi. De andra böckerna heter Sms från Soppero och Hej vacker.

Agnes har nu blivit 15 år och ska konfirmeras. Hon ska åka på konfaläger vid Kebnekaises fot och det är 40 samiska ungdomar som ska vara med på lägret. Allt är upplagt för nya vänskapsband och romantik. Men Henrik har gjort slut med Agnes och hon har inte kommit över honom. Lägret kommer att bjuda på många överraskningar, bland annat dyker Agnes skumma samiska klasskompis Jåke upp och det kommer att betyda mer för henne än hon kan ana. Samtidigt börjar historien om de stulna knapparna som vi fått stifta bekantskap med i Hej vacker att få en lösning.

Agnes kommer inte bara få vänner för livet, utan också en och annan ovän från lägret, allt i autentisk tonårsanda. Anges slits mellan sitt Solnajag och sitt samejag och lägret kommer att föra henne närmare sanningen om vem hon är och vem hon vill vara. Hon har nu en tvåårig lillebror och där ser hon också föräldrarna med nya ögon och hur de behandlar Mattis annorlunda än de behandlat henne. Med honom pratar mamman samiska från start. Hon både älskar sin lillebror och är avundsjuk på honom. Alla känslor och tankar känns äkta och som taget ur vilken tonårings liv som helst, trots minoritetsaspekten som såklart är central i just Agnes liv.

Det jag gillar med Agnes förutom identitetssökandet  och allt annat som jag skrivit om ovan är att hon är rätt så präktig men framförallt duktig. Hon dricker inte, hon pluggar och hon vill få höga betyd. Ode till den duktiga flickan, tummen upp för det!

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

 1. Fin recension Hanna! Jag läste bok 4 under min lilla semester – precis lika bra som de tidigare!

   • Hanna12 oktober, 2015 kl. 09:47
    Författare
   • Svara

   Jag kunde inte hålla mig, har redan kommit till hälften i den 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.