Recension: Laestadius, Ann-Helén; Hitta hem; 2012

Hitta hemHitta hem (Rabén och Sjögren) är den fjärde och sista boken om samen Agnes som bor i Solna, men söker sina rötter i Soppero. De tidigare böckerna är Sms från Soppero, Hej vacker och Ingen annan är som du.

Hitta hem utspelar sig bara någon månad efter Ingen annan är som du. Nu ska Henrik komma och hälsa på Agnes i Solna och hon är så nervös. Besöket går bra, men det känns lite konstigt att blanda Henrik från Soppero med vännerna från Solna. Agnes bestämmer sig för att tillbringa sista sommarlovsveckan i Soppero för att gå på återträff med konfagänget. Hennes mamma följer med till Agnes förfäran, för hon verkar ha ett förhållande med Henriks farbror Per-Ola. Dessutom verkar något vara på tok med nyfunna släktingen och vännen Jåke. Det är flera som har hemligheter.

Jag kände så igen mig i beskrivningarna från Solna. Jag har också haft pojkvänner från andra ställen som inte passat in bland mina vänner. Det har varit konstigt och blivit bättre i deras miljö. Men så har ju de inte varit rätt heller. Kanske är det så för Agnes med för hon är ju trots allt bara 15 år.

Hitta hem är den starkaste boken. Här kommer också homosexualitet in och hur invånarna i Soppero ser på samer som avviker på det sättet. Mycket intressant om vad man får vara och vilka som tar ställning för att alla ska få vara som de är.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.