Recension: Jónasson, Ragnar & Jakobsdóttir, Katrín; Reykjavík; 2022

Reykjavík
Jag älskar Ragnar Jónassons böcker och när jag hittade ReykjavíkStorytel åkte den rakt in på att-lyssna-listan. Boken har han skrivit tillsammans med Katrín Jakobsdóttir, Islands statsminister. Hon representerar Vänsterpartiet – De gröna. Reykjavík är Katrín Jakobsdóttirs debutroman. Boken är utgiven på svenska på Romanus och Selling.

En flicka försvann 1956 på en nästintill öde ö när hon jobbade som hembiträde hos öns enda bofasta.  Den unge polisen Kristján lyckas inte lösa fallet och det hemsöker honom genom hela hans karriär. På 80-talet tar journalisten Valur tag i fallet och börjar närma sig fallets lösning, men det hela visar sig bli alldeles för farligt. Historien kretsar kring en kompisgäng från 50-talet, där alla fortsätter att hålla varandra om ryggen, decennier senare.

Reykjavík är lite av en pusseldeckare och Ragnar Jónasson har översatt Agatha Christie till isländska. Både han och Katrín Jakobsdóttir säger att boken är en hyllning till pusseldeckarens drottning. Jag tyckte mycket om boken och tyckte att den stod sig väl gentemot Ragnar Jónassons tidigare böcker. Men det kanske ändå är så att han borde skriva böcker själv, för vissa scener i boken är inte så spännande och bra som jag har upplevt hans tidigare böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.