Recension: Grover, Teji; (röda och vita ränder, snöiga berg); 2020

Karavan 2 2020Teji Grover är en indisk poet som är bosatt i staden Bhopal i mellersta Indien. Hon har skrivit en dagbok om sina upplevelser av coronapandemin i april i sitt hemland, (röda och vita ränder, snöiga berg). Texten är publicerad i Karavan 2 2020 och är den andra av två corona-dagböcker jag publicerar. Den första var av argentinskan Mariana Enriquez.

Teji Gover befinner sig i ett land i lockdown, och ett land där de sociala orättvisorna är oerhört stora. Hon börjar oroa sig för dem som inte har det så bra. Hur ska de gå för dem när folk sitter inlåsta? Tusentals migrantarbetare har förlorat sina jobb och kan inte ta sig hem. Sakta med säkert börjar hon och andra bryta mot utegångsförbudet. för att kunna hjälpa de människor som mest behöver det. Teji Grover minns sin egen barndom och de många dagar hon var hungrig och kan inte annat än att ge människor på flykt och herrlösa hundar mat.

Teji Grover skriver så att vi alla känner misären bland Indiens fattiga befolkning och dess gästarbetare. Hennes text riktar också stor kritik mot myndigheterna som stängt ner utan förvarning och inte kunnat skydda medborgarna längst ner på samhällsstegen. Det är också i de fattiga grupperna och bland migranterna som smittan spridits som mest, eftersom de i dessa grupper inte har funnits möjlighet till social distansering.

Det är en gripande berättelse som skildrar det fruktansvärda som hände i Indien i våras, men också de hemska minnen som författaren själv bär på av hunger och fattigdom från sin egen barndom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.