Recension: Enriquez, Mariana; Oro: Dagbok från pandemin april 2020; 2020

Karavan 2 2020Mariana Enriquez lever och verkar i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Hon är författare och journalist och skriver för det mesta skräck. Oro: Dagbok från pandemin april 2020 är publicerad i tidskriften Karavan. Buenos Aires har varit försatt i lockdown i månader och texten som Enriquez skrivit är från början av den, i april.

Otaliga journalister och publicister hör av sig till skräckförfattaren Mariana Enriquez. Vad tycker hon om pandemin? Vill hon skriva något om den? Hon känner sig helt tom och har ingen aning om vad hon ska tycka eller tänka. Hon är rädd och känner sig instängd, men samtidigt ödmjuk inför att folk har det mycket sämre. Hon har till och med själv haft det sämre under delar av sitt liv. Ändå kan inget mäta sig med alla de tankar som snurrar i ett liv där du knappt får gå ut från din egen lägenhet.

Någonstans i allt vardagsrealistiskt från en tid som jag också upplevt, om än inte den omfattningen av isolering, känns det lite som en skräckhistoria. Jag kände också författarens hopplösa famlande av att kunna sätta ord på sin känsla. Om inte en författare som skriver skräck kan sätta ord på vad vi just nu upplever, vem kan?

Det var och är en konstig tid vi lever i och jag ser fram emot litterära skildringar av den. Jag misstänker att vi kommer att bli galna av alla mindre bra skildringar, men den här dagboken var något jag verkligen rekommenderar att läsa. Spännande och hög litterär klass!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.