Recension: Bjärbo, Lisa, Lindbäck, Johanna & Ohlsson, Sara; Fula tjejer; 2020

Fula tjejerFula tjejer är den första boken i en tänkt serie om tre tjejer på en högstadieskola i Gnesta. Författarna bakom är Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Temat i den här boken är nätmobbing och att tjejer och killar döms efter dubbla måttstockar. Boken är utgiven på Gilla böcker som numer är en del av Lilla Piratförlaget.

Tilde har inte fått några kompisar i sin nya hemstad, men hon drömmer om ett sammanhang. Hennes liv förändras drastiskt när hon upptäcker att någon startat ett nytt Instagramkonto som hen kallar Fula tjejer och inte nog med det, den misslyckade bilden på Tilde från skolkatalogen är uppe. Helt plötsligt måste Tilde gå från att vara motvallstjejen i klassen till att ligga lågt. Saker och ting blir annorlunda när den coola och populära Jasmine också hamnar på kontot. Då går ingen safe. Tilda och Jasmine tillsammans med den lite udda Eleni som av en slump tuttats i hop i skolan, kommer på att de har mer gemensamt än de först trott och försöker göra gemensam sak och sätta fast killen bakom Fula tjejer.

Det är svårare än de tror att få fram vem killen är (för det är en kille, det är de helt övertygade om). Sedan är deras väg inte helt enkel. Tilde vill att de tre ska bli vänner, Eleni vill jobba hårt och samtidigt vill hon inte att det ska vara Abbe som hon är hemligt förälskad i och Jasmine kör på första bästa spår och lyckas inte det, vill hon ge upp. De är olika och de har delvis olika agendor, men de lyckas mellan varven komma överens.

Fula tjejer är en lektion i hur äkta girl power kan gå till. Den är väl kanske inte speciellt realistisk då det alltid finns tjejer som (utåt sett) står över hån och inte bryr sig, än mindre gillar att klumpas ihop med mindre populära tjejer som råkat ut för samma sak. Men det gör liksom inget. Det är såhär det borde gå till och det är underbart att läsa! Hela boken blir bara mer och mer girlpower och som avslutning får vi en grande finale. Otroligt snyggt!

1 ping

  1. […] och Sara Ohlsson heter Svaga tjejer och kom nyligen ut på Gilla böcker. De andra delarna heter Fula tjejer och Jobbiga tjejer och dem har jag redan läst och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.