Recension: Daré, Abi; Flickan som fick en röst; 2020

Flickan som fick en röstAbi Daré är en nigeriansk författare som bor i Storbritannien. Flickan som fick en röst är hennes debutbok och den har i år givits ut på svenska av Piratförlaget. Jag upptäckte att jag redan tänkt att läsa den eftersom den fanns i min digitala bokhylla på Kindle på engelska. Nu valde jag att läsa den på svenska, eftersom det är lättast. Flickan som fick en röst är nästa bok i världsbokcirkeln.

Adunni växer upp på landsbygden i Nigeria. Hennes mamma lär henne att hon måste skaffa en utbildning. Det är enda sättet att komma från fattigdomen. Men det blir ingen utbildning, för mamman dör och pappan säljer henne som tredje fru till en mycket äldre man. Hon får ett tillfälle att fly och gör det. Då fångas hon upp av en person som fixar jobb åt henne i Lagos som hembiträde. Det blir dock inget jobb, utan mer slavarbete då all lön går till mellanhanden och hon inte får tillräckligt med mat. Hennes vassa tunga håller på att sätta käppar i hjulen för Adunni, men allt förändras när hon lär känna grannen Tia. Hennes kollega Kofi uppmuntrar henne att söka ett stipendium så hon kan gå i skolan och Tia vill hjälpa henne.

Flickan som fick en röst handlar mycket om språk. Boken är skriven på bruten engelska (som då översatts till svenska), som blir bättre ju längre in i boken vi kommer. Det handlar också om att ha ett språk, en röst och om att få använda den. Adunni använder sin röst, men hon får alltid skit för det. Hon blir slagen när hon pratar för mycket, men hon finner en väg ut genom att använda sin röst. Här vil jag ge en eloge till översättaren Erik MacQueen som gjort det mycket bra.

Flickan som fick en röst är en fantastiskt fin debutroman som ger oss en inblick i hur det kan gå för många fattiga flickor i Nigeria och att slavhandeln inom landet är ett utbrett problem.  Det är en oerhört gripande bok, utan att man som läsare hinner tappa hoppet helt. Boken är ganska ljus trots alla hemska händelser och det beror mycket på Adunnis naiva, men ändå skärpta sätt att förhållande till världen. Hon ger aldrig upp, trots att omständigheterna för en utomstående ser oerhört hopplösa ut. Flickan som fick en röst är den bästa bok jag läst i år.

2 kommentarer

 1. Den var verkligen helt otrolig! Jag funderar på att läsa om den på svenska, för jag är så nyfiken på hur översättningen av den brutna engelskan funkar.

   • Hanna17 oktober, 2020 kl. 12:08
    Författare
   • Svara

   Jag tyckte att det funkade mycket bra! Klart att det alltid är en annan sak med originalspråk, men den svenska utgåvan var riktigt fin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.