Baingana, Doreen; Tropiska fiskar; 2005

Tropiska fiskarDet fantastiska bokförlaget Tranan gav ut Tropiska fiskar 2013 och det är Doreen Bainganas debut. Romanen är egentligen en samling sammanlänkande noveller och den följer tre systrars liv i Uganda.

Rosa, Patti och Christine bor i Entebbe i Uganda och vi får följa deras liv ur olika synvinklar. Samtidigt är det en berättelse om Ugandas historia; kolonialtiden, Idi Amins skräckvälde och livet efter Amin. VI får även följa Christines utvandring till USA samt återkomst till Uganda. Det handlar om svarta och vita, fattiga och rika samt om ett land i förändring där människors levnadsvillkor förbättras och inte minst kvinnornas ställning förändras till det bättre. Aids och dess offer får vi också ta del av.

Jag tyckte mycket om boken. Det är precis en sådan här bok jag vill läsa när jag läser från länder jag inte vet så mycket om. Bäst tyckte jag om novellen Tropiska fiskar som handlar om Christine och hennes förhållande med en vit man, en man som var rik i Uganda, men som Christine anar inte är vatten värd hemma i England. Den tar upp sex och kärlek och ömsesidigt utnyttjande samt andra människors fördomar och elaka handlanden. Men den starkaste berättelsen är ändå Rosas brev till David, mannen som smittade henne med hiv. Jag rekommenderar boken varmt och jag hoppas få läsa mer av Doreen Baingana.

Läs mer: Adlibris, Bokus, SvD, och dagarna går…

3 kommentarer

    • Anna7 juli, 2013 kl. 12:33
    • Svara

    En mycket bra novellsamling. Trodde nog att du skulle gilla den också, flera av novellerna hänger sig fast i minnet länge, länge!

    1. Verkligen! En bok att bära ned sig. Tror nog att det var du som gick mig att kolla upp den 🙂

  1. Tack för tipset! Den boken hamnar direkt på min ”vill läsa-lista”. Har en längre tid tänkt att jag vill läsa någon från Uganda eftersom en av mina kompisar bor där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.