Persson, Annika; Jag vill ju vara fri; 2013

Jag vill ju vara friLena Nyman är en skådespelare de flesta av oss minns. Alltid glad och alltid rolig, men kanske mest älskad för rollen som Lovis i Ronja Rövardotter – det är min Lena Nyman. Nu, två är efter hennes död, har Annika Perssons gett ut en biografi över henne. Hon lämnade efter sig sjutton papperskassar med anteckningar från sitt liv.

Hon debuterade tidigt som skådespelare men det stora genombrottet kom med Jag är nyfiken-filmerna. Hon hade komplex för att hon var tjock och i de filmerna visar hon hela sig. Det hon inte var beredd på var att kritikerna skulle recensera hennes kropp. Efter den andra filmen skrev Artur Lundkvist i Se ”Hon är bättre med kläder på. Man får nästan avsmak för henne när hon är naken.” och Nils Beyer i Arbetet: ”[…] så börjar man unna den sympatiske pojken (Börje Ahlstedt, motspelaren) en mera välväxt kvinna.”. Ivrigt påhejad av Vilgot Sjöman började hon banta och blev beroende av ett då tillåtet bantningspreparat som liknar amfetamin. Redan då var hon glad i spriten och många av hennes många bantningskurer innehöll alkohol. Men nyfiken-filmerna gjorde henne inte bara ledsen. Hon blev även socialist och feministiskt medveten. Enligt hennes anteckningar hade hon planer på att ansluta sig till Grupp 8, något hon dock aldrig förverkligade. Med tiden tog alkoholen över mer och mer i hennes liv. Hon drabbades av många sorger och sorgen över att aldrig få bli mamma var kanske störst. En dag kunde hon inte längre stå på scenen för att hon var för full. Hon drabbades av kol. Sista tiden av sitt liv tillbringade hon på Stockholms sjukhem. Hon dog i februari 2011.

Jag hade inte tänkt att läsa den här boken. Jag var egentligen inte särskilt sugen på att veta mer om Lena Nyman. Men jag är oerhört tacksam över att jag gjorde det. Det tog mig bara ett och ett halvt dygn att läsa ut den, trots att jag har ett barn som kräver mycket. Så bra var den. Den porträtterar vackert en av våra mest folkkära skådespelare och hur trasig hon var och att hon inte fick hjälp. Många i hennes omgivning snarare stjälpte än hjälpte henne.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Norstedts, Aftonbladet

3 pingar

  1. […] Jag vill ju vara fri av Annika Persson: Adlibris, Bokus […]

  2. […] Jag vill ju vara fri – Annika Persson […]

  3. […] Trots alkoholism och allmänt struligt privatliv har hon levererat åtskilliga minnesvärda roller. Annika Perssons bok om henne bör alla […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.