Kvinnoalfabetet – L

Maria Lang/ Dagmar Lange

Kvinnoalfabetet – L. Nu var det inte så klurigt som vissa andra bokstäver, men jag fick ändå tänka till lite. Tack Enligt O för att du gör denna roliga kvinnogenomgång!

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på L.

Maria Lang diggar jag skarpt! Hennes pusseldeckare är kanske inte de mest finurliga som skrivits, men hon skriver bra, lyckas alltid driva upp en spänning och räds inte kontroversiella saker som feminism och homosexualitet även om böckerna är från femtiotalet.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på L vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

En favorit från mina popår på nittiotalet är Lisa Loeb. Jag har bara en platta, eller min bror hade, men jag älskade den och lyssnade på den om och om igen. Låten nedan var favoriten.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på L som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Lena Nyman var en fantastiskt duktig och rolig skådespelare som levde ett hårt liv. Trots alkoholism och allmänt struligt privatliv har hon levererat åtskilliga minnesvärda roller. Annika Perssons bok om henne bör alla läsa!

4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på L är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Lisa Bjärbo gillar många, men jag fick lite avsmak efter ett kapitel i Allt jag säger är sant, där huvudpersonen bestämmer sig för att hoppa av skolan, fick jag liten avsmak. Men jag kanske borde ge henne en ny chans?

3 kommentarer

 1. Läs Djupa Ro av Lisa Bjärbo. Helt fantastisk!

   • Hanna8 november, 2015 kl. 11:15
    Författare
   • Svara

   Då får jag göra det! Tack för tips.

  • sven erik hansson13 november, 2015 kl. 09:19
  • Svara

  Jag kommer ihåg en radiointervju med Maria Lang på 1970-talet och där hon fick frågan om vilken deckare hon skrivit tyckte var bäst. Då svarade hon i bestämd ton”det får bli någon av mina senare”. Så nämde hon en deckare som handlade om personer som blir mördade varje gång det är Hylands hörna.
  Det är typiskt att man säger att det senaste man gjort har varit bäst. Redan på 1970-talet var uppfattningen att hon var bättre förr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.