Recension: Olerot, Ann; En miljon likes; 2021

En miljon likesJag köpte några nya böcker till min son för högläsning eller läsa själv, men så fastnade vi i Harry Potter istället. Nu har vi pausat det lite och tog tag i En miljon likes av Ann Olerot. Den handlar om sociala medier och ungdomar. Den är för åldern 9-12, vilket passar Hugo bra som är 11 år nu. Huvudpersonen är 14 år, vilket väl också stämmer bra in på att barn vill läsa om äldre barn. Boken är utgiven på Ordalaget.

Felicias mamma och styvpappa bryr sig inte om henne och hon har aldrig några pengar. Hennes kompisar känns inte som riktiga vänner, utan mer som att hon är med på nåder.  Hon har sin stora plattform på YouTube där hon har massor av följare. Hon tror att kompisarna hänger med henne för att hon är så populär på nätet. Hon har ett mål, och det är att få en miljon likes. För att få det bestämmer hon att hon ska göra en utmaning som är supercool – men livsfarlig.

Samtidigt som Felicia kämpar hemma och med kompisarnas så finns det en person som ser henne, Ammie. Ammie är Felicias granne och hon är gammal. Felicia tycker till en början inte om henne, men hon bjuder på världens godaste bullar och ibland på mackor med fantastiska pålägg. Felicia äter sig mätt hos henne. Ammie frågar inte så mycket, utan låter Felicia berätta det hon vill.

En miljon likes är en fin bok om hur det är att vara ung och inte riktigt passa in. Felicia vill inget hellre än att bli sedd, men hon kompenserar bristen på uppmärksamhet hemma genom att vara utåtagerande i skolan och med kompisarna. Det blev riktigt actionfyllt i andra halvan av boken när hon kommer med sin inte alldeles briljanta idé för att få mer likes. Vad det är, ska jag inte avslöja.

Boken är också oerhört sorglig. Jag och min son hulkade tillsammans under de sista kapitlen. Det är fint sorgligt och manar till många samtal med känsliga barn. Hela boken var otroligt bra för oss som hittade mycket att prata om. Även om Felicia snattar och ljuger och skolkar, kunde vi förstå henne och tycka synd om henne. Jag skulle nog kunna säga att En miljon likes är den finaste litteraturupplevelsen jag och Hugo har haft tillsammans.

Efter att vi läst klart sa Hugo att det bara måste finnas en bok nummer två för han bara måste veta hur det går för Felicia. Jag trodde inte det och förberedde honom på att det var en bok med ett slut han skulle få fundera ut själv. Jag lovade ändå att googla. Jag fick napp! #callenge har kommit ut nyligen. Den är redan inhandlad och påbörjad!

2 pingar

  1. […] och Hugo läste En miljon likes av Ann Olerot och eftersom Hugo älskade den köpte jag snabbt #challenge för att vi skulle få […]

  2. […] Hugo 12 år svarar En miljon likes av Ann Olerot […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.