Norden runt med olika kulturformer

Nordens flaggor

Tisdagsutmaningen på Kulturkollo denna Norden-vecka blir en liknande utmaning som tidigare. Då gällde det kulturformer från fyra världsdelar, nu gäller det kulturformer från olika språkområden eller land i Norden. Jag väljer fyra länder och Sverige får inte vara med.

Bok: Jag är otroligt förutsägbar och skriver om den kanske bästa bok som skrivits, Sofi Oksanens Utrensning. Den handlar om Estland precis efter Sovjetunionens fall och målar upp ett familjeöde med många bottnar. Jag avundas dig som har den oläst. Boken finns med i den feministiska litteraturkanonenFinland

Utrensning

Film: För ett par veckor sedan så jag Metalhead, en film om sorg förlagd till ett kargt isländskt landskap. Den handlar om vikten att tala om det som är jobbigt för om man inte gör det så kommer det förr eller senare att explodera. Otroligt stark och jag börjar nästan gråta bara av att se trailern igen. Island

 

 

TV-serie: Jag vet att jag skrev om den förra gången när det begav sig men det spelar ingen roll, Matador är och förblir den bästa TV-serie jag sett. Skriven av roliga, smarta och coola feministen Lise Nørgaard. Men istället för att visa det roligaste klippet som jag gjorde förra gången, så kommer här det kanske starkaste. Mormodern till pojken som inte är lika duktig som sin syster köper en häst till honom för att den stränge fadern bara köpt en till systern för att premiera flitighet. Danmark

 

 

Musik: När jag flyttade till Wien för att plugga hösten 1999 var en av de få skivor jag hade med mig Lene Marlin som var oerhört het just då. Vi kom ofta att prata om svensk och nordisk musik och få av mina kompisar visste att stora artister kom från Sverige. Jag berättade då också om Lene Marlin och frågade om de hade hört henne. Jag nynnade lite på I’m sitting down here, men ingen hade hört den. Efter det spelades den på radion varje dag under min vistelse. Det blev ett stående skämt bland oss ”har du hört Lene Marlin?”. Norge

 

7 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Lene Marlin är riktigt bra och Utrensningen har jag tänkt läsa någon gång.

   • Hanna14 april, 2015 kl. 09:35
    Författare
   • Svara

   Det måste du! 😉

  • Anna14 april, 2015 kl. 07:16
  • Svara

  Tänk att jag aldrig sett Matador. Brist i min utbildning, helt klart. Håller med dig om att Utrensning är Oksanens starkaste hittills. Det verkar vara ny bok på gång under nästa år.

   • Hanna14 april, 2015 kl. 09:41
    Författare
   • Svara

   Åh, då måste du det! Synd att du inte bor i Sthlm, för jag har hela boxen som du hade kunnat få låna.

 2. Utrensning är otroligt bra – håller med!

 3. Måste nog ta och läsa Utrensning snart. Den finns på min att-läsa-lista men jag har inte hunnit läsa den.

 4. Har sett några avsnitt av Matador, men skulle gärna se hela serien. Många som hyllat den genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.