Nyårslistor 2021: Lässtatistik

Shelfie maj 2021

Då var det dags för 2021 års lässtatistik. Nu har redan fått statistik igenom av världsdelar och språk, men det återstår ju en hel del annat skoj. I år har jag delat upp det i typ av bok, hur jag fick tag på boken samt genre och kön på författarna. Böckerna i statistiken avser allt som jag anser kvala in på Goodreads. Här finns inte noveller, bara novellsamlingar och barnböcker som är kapitelböcker och inte Vem är arg och Max boll.

Typ av bok

Typ av bokJag läser tack och lov mer än jag lyssnar. Jag skulle säga att mitt lyssnande är ett komplement. Att andelen ljudböcker ökar beror på en rad olika saker:

  1. Jag lyssnar snabbare (lässpeed x1,75 för det mesta)
  2. Jag har haft en rad andra sysselsättningar än läsning, såsom broderi och pussel och då har jag lyssnat på bok samtidigt.
  3. Jag sätter på bok betydligt oftare nu än jag gjorde tidigare.
  4. Vi hade walk and talk på jobbet och jag passade då på att gå en slinga i skogen. När mötet var slut, lyssnade jag på bok.

En orsak till att andelen böcker är förhållandevis liten är att jag knappt besökt ett bibliotek under pandemin. Nu när jag äntligen kommit in i svängen i biblioteken i Nacka kommer den andelen förmodligen att öka!

Hur jag fick tag på boken

Hur jag fick tag på boken

Hur fick jag tag på boken jag läste? De som hamnar under ”köpt” är köpta kort före läsningen och de köptes i syfte att läsas omedelbart. De som är under ”bokhylla”, kan vara köpta, men är införskaffade under ett annat tillfälle och kanske till och med köpta till någon annan. Min Harry Potter från tidigt 2000-tal läses för sonen nu tex.

Att Bokbörsen varit en större källa till litteratur 2021 än bibliotek, beror såklart på pandemin. Alla böcker från bibblan är lånade i december. Jag valde att skilja ut Bokbörsen från köpt, för att jag ville markera att jag inhandlat boken begagnat (rent teoretiskt skulle begagnande böcker från andra ställen kvala in här).

Jag noterar med viss förvåning att andelen recensionsex är betydligt större än jag trott. Att jag läser mer på Storytel än ber om recex betyder inte att jag inte får recensionsex. Jag kan också konstatera att jag verkligen får valuta för mina 179 kronor i månaden som Storytel får.

Genre

Genre

Som jag konstaterade häromdagen har jag läst extremt lite facklitteratur 2021. Den ökande andelen barn- och ungdomslitteratur beror främst på att jag börjat läsa kapitelböcker även för min dotter. Jag och sonen läser Harry Potter nu och de böckerna tar ju vansinnigt lång tid. För dottern har jag läst Handbok för Superhjältar som är utlästa på två kvällar.

När jag gick tillbaka till bibblan, ökade också läsningen av grafiska romaner. Det är en genre jag har börjat tycka väldigt mycket om så jag hoppas att det kommer att bli besök på serieteket i Stockholm vad det lider.

Kön

kön

Föga förvånande läser jag mest kvinnor. Jag är glad över att andelen män inte är nere på en försumbar nivå, trots att jag slutat läsa nobelpristagare (eller bara läser en om året). Jag inser att jag läser mycket kvinnliga författare även för mina barn, vilket ju är roligt med tanke på hur samhället ser ut i övrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.