Recension: Dessen, Sarah; I dina ögon; 2015

I dina ögonSarah Dessen är en ungdomsboksförfattare som många läst, dock inte jag. När jag fick I dina ögon i min hand tvekade jag inte att läsa henne. Boken kom ut på Rabén och Sjögren i år.

Sydneys bror sitter i fängelse. Han har kört rattfull och förstört livet för en kille. Hennes mamma är upptagen med besök och att göra livet så bra som möjligt för Peyton. Sydney känner bara att hon skäms. Hon slutar sin privatskola och skriver in sig i den kommunala. Där lär hon känna Layla och hennes bror Mac. Då tar livet en ny vändning. Men avståndet till föräldrarna ökar och trots att Sydney är mycket skötsam får hon otroligt stränga straff för minsta lilla förbrytelse. Hon kämpar för att få dem att förstå att hon inte är Peyton.

Det är en fantastisk bok om skam, skuld och att få vara sig själv när andra runtomkring ballar ur. Det handlar också mycket om klass. Sydneys nya kompisars pappa har en pizzeria. Deras mamma har ms och vårdas till och från på ett allmänt sjukhus, Allt detta är främmande för Sydney, men hon är långt ifrån fördomsfull. Det är inte heller hennes vänner.  Genom Layla och Macs mamma får hon verktyg att förstå och acceptera sina föräldrars – och sin brors – beteenden.

Jag tyckte att I dina ögon var en av årets bästa böcker. Det var roligt med en ganska präktig tjej som huvudperson. Det blir ibland lite mycket om det ska vara någon som skiter i skolan eller har svårt för sig. Bra att även den duktiga flickan få utrymme!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Fiktiviteter, Prickiga Paula

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.