Nyårslistor 2015: Skönlitteratur

Bära barnet hemDå är det hög tid för mig att utse årets bästa böcker. Det är de böcker jag har läst i år och inte nödvändigtvis nyutgivna böcker. Jag har ingen särskild ungdomskategori i år så här är de bästa skönlitterära böcker jag har läst i år oavsett åldersgrupp de vänder sig till.

 1. Bära barnet hem  – Cilla Naumann: Oroligt bra och otroligt sorglig om att inte få biologiska barn och att adoptera. Jag sörjer att jag var för sjuk för att vara med på bokfrukost med författaren på bokmässan.
 2. Låt vargarna komma – Carol Rifka Brunt: En ungdomsbok som passa vuxna precis lika bra. Om sorg, familjeband och aids-epidemin i New York.
 3. Rosa Candida – Auður Ava Ólafsdóttir: En fin bok om oplanerat föräldraskap. Den handlar också mycket om sorg och saknad samt om livet på en isolerad ö.
 4. En bön för de stulna – Jennifer Clement: En brutal skildring av livet i en laglös del av Mexiko där flickorna drabbas värst. De flickor som ”stjäls” av maffian blir aldrig sig själva igen om de kommer hem levande.
 5. Tennets skrik – Gundega Repše: Den bästa boken jag läst inom ramen för mitt EU-projekt. En lettisk bok om hur det var att leva som barn och tonåring under kommunistdiktaturen.

2 kommentarer

 1. En bön för de stulna läste jag också under året men tyvärr lyckades jag aldrig bli det minsta intresserad av någon av karaktärerna. Historien i sig är ju dock fruktansvärd och väl värd att berätta.

   • Hanna1 januari, 2016 kl. 10:21
    Författare
   • Svara

   Lustigt att man kan tycka så lika om böcker! Såklart, otroligt viktig historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.