Recension: Naumann, Cilla, Bära barnet hem; 2015

Bära barnet hemJag kastade mig naivt förväntansfullt över Cilla Naumanns senaste bok Bära barnet hem (Natur och kultur). Naivt efter som den handlar om ofrivillig barnlöshet och adoption och jag trodde att jag skulle tycka att det var ”kul” att läsa om det. Efter 30 sidor hulkade jag av gråt och igenkänning och frågan var om jag skulle orka läsa den. Det gjorde jag och det är jag mycket glad för.

Bära barnet hem är både en självbiografisk berättelse om Naumanns eget möte med Bogotá och dess barnhem. Hon är på väg tillbaka med sin nu vuxna son som ska träffa sin biologiska mamma. Samtidigt får vi en uppdiktad historia om Ana som själv är föräldralös och uppvuxen på ett barnhem och nu arbetar som barnskötare i en familj och har tagit sonen i familjen till sitt hjärta.

Innan jag läste den här boken hade jag nog inte trott att det skulle funka med en blandning av självbiografi och roman, men det fungerar faktiskt. Jag älskade båda delarna och det finns ju en klar röd tråd. Det handlar om mammor. De som inte vill/kan vara mammor, de som inte kan bli mammor på naturlig väg, de som är mammor på alla olika vis och de som vill bli mammor. I berättelsen om mötet med sonens biologiska mamma skriver Naumann ofta, hon lämnade och jag hämtade. Det tycker jag är fina ord som sammanfattar både vad adoption är men det ligger också mycket känslor i orden. Det måste vara oerhört vårt att lämna och det är nog inte helt lätt att hämta heller. Hon problematiserar det som ofta ses ganska förenklat av samhället i stort.

Det är så oerhört fint skrivet om längtan efter barn, men också om att lämna över ansvaret för sina barn på någon annan, som frun gör till Ana. Under de delarna grät jag mer för att det är så hemskt att folk skaffar barn utan att vara med dem och också för att  en ”hemhjälp” aldrig kommer att få rätt till barnen hon uppfostrat och älskat.

Läs, gråt, förfasas och längta med Cilla Naumann i Bära barnet hem. Det är en av de bästa böcker jag har läst i år och faktiskt mitt första möte med Naumann. Det är inte bli det sista.

Jag ser fram emot bokfrukost om boken på Bokmässan!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Bokhora, GP, Aftonbladet, Litteraturmagazinet, DN, SR

2 pingar

  1. […] Bära barnet hem  – Cilla Naumann: Oroligt bra och otroligt sorglig om att inte få biologiska barn och att adoptera. Jag sörjer att jag var för sjuk för att vara med på bokfrukost med författaren på bokmässan. […]

  2. […] (ca 6 h lyssning). ISBN: 9789127144750, 9789188315007. Andras röster: Bokhora, dagensbok.com Feministbiblioteket. Köp hos t.ex. Adlibris, Bokus eller […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.