Nyårslistor 2015: Facklitteratur

Som hon drackÅrets bästa fackböcker är lite svårare att rangordna och jag väljer att helt utesluta Chimamanda Ngozie Adichies Alla borde vara feminister för att den lite står i en klass för sig och är så svårbedömd att den är omöjlig att sätta in i en lista. Bra och viktig är den likväl.

Av de böcker jag läst i år tyckte jag bäst om dessa fem. Några helt nya och andra har några år på nacken.

  1. Som hon drack – Lisa Wiklund och Jenny Damberg: En utomordentligt bra bok om kvinnor och alkoholvanor genom historien. Helt utan pekpinnar och moralkakor. Tummen upp!
  2. Jemen är bra!  – Tanja Holm: Jag älskar reportageböcker från främmande länder och Tanja Holms bok om sin tid i Jemen är fantastiskt rolig och skrämmande på samma gång. Definitivt underhållande läsning!
  3. Bad feminist – Roxanne Gay: Mycket intressant om ras och kön och Gays essäer är både välskrivna och underhållande och framförallt mycket tänkvärda.
  4. Kriget har inget kvinnligt ansikte – Svetlana Aleksijevitj: Nobelpristagaren briljerar i boken om de kvinnliga soldaterna och sjukvårdarna under andra världskriget.
  5. På damsidan – Helena Tolvhed: Mycket bra om idrott och kön genom historien. På damsidan är en bra introduktion till hur kvinnor behandlats inom idrotten från 1920-1990.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.