Recension: Lindström, Kristina & Tidholm, Anna-Clara; Flickornas historia; 1997

Flickornas historiaAv en slump sprang jag på Flickornas historia på bibblan när jag var där för att rasta sonen. Den är en historiebok för ungdomar av Kristina Lindström och Anna-Clara Tidholm och den beskriver olika svenska flickor från stenåldern fram till idag. Boken är historiskt faktagranskad. Den gavs ut i en andra upplaga 2014.

Vi får läsa om flickan på stenåldern, flickorna som dömdes till döden för häxeri och flickan som i hela sitt liv valde att leva som en pojke/man på 1700-talet. Samtidigt får vi en historisk beskrivning av vad som är typiskt för tidsperioden. Författarnas syfte är att berätta en annan historia, den som flickorna upplevde. Inte den som beskrivs i våra historieböcker och utgår från maktens män.

Jag tycker att författarna lyckas väl i sitt uppdrag och det är en samling mycket fina berättelser som bygger på verkliga händelser. De redogör också noggrant för vad vi kan veta idag och vad man måste gissa sig till. Boken är lämplig att läsa från nio år, men funkar absolut även för äldre. Den här boken är den första i en serie om flickor över hela världen och i Flickornas historia är det de svenska flickornas historia som berättas.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.