Recension: Wiklund, Lisa & Damberg, Jenny; Som hon drack; 2015

Som hon drackKvinnor får inte dricka på samma sätt som män, inte förr och än inte idag. Om det skriver Lisa Wiklund och Jenny Damberg i Som hon drack (Atlas). De går igenom den svenska kvinnans alkoholhistoria från femtiotalet och fram till idag.

Ni har hört det förut, män beter sig illa när de är fulla, men det är kvinnornas lådvinsalkoholism som ses som det allvarliga missbruket. Män som är fulla och beter sig illa döms efter en annan måttstock än kvinnor. Det går långt tillbaka i historien. Motboken, som skulle hålla koll på männens konsumtion, var inte tillåtet för gifta kvinnor eller hembiträden (mannens ranson skulle räcka till alla i hushållet, inklusive personal) och för de ogifta kvinnorna var ransonen mindre. En kvinna som gick ut på lokal ensam på femtiotalet ansågs lösaktig och lågt in på åttiotalet var det en ganska ovanlig syn. Men så kom yuppihajtrenden, fredagsöl och Sex and the city och nu fick kvinnor också gå ut och dricka. Men det fanns fortfarande speciella drinkar och vinsorter som ansågs vara för kvinnor och som bland krogpersonal ansågs sämre (exempelvis Cosmopolitan som dricks i Sex and the city).

Wiklund och Damberg tar upp exempel efter exempel på att kvinnor inte tillåts dricka och bete sig på samma sätt som män och de moraliserar inte. Tvärt om kommer de fram till slutsatsen att ju mer den svenska kvinnan dricker, desto mer emanciperad är hon. Boken fokuserar inte på de problem som finns med kvinnor som har grava alkoholproblem, utan på samhällets syn på kvinnor och alkohol. Jag tyckte att det var en fantastisk redogörelse och framförallt fantastiskt befriande att alltihop inte var skrivet med en fotnot om att det är dåligt att dricka för mycket (för jag är en vuxen läsare som faktiskt förstår det ändå). Tummen upp för den här, boken jag inte visste om att jag längtade efter!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Expressen

1 kommentar

    • sven erik hansson2 oktober, 2015 kl. 11:48
    • Svara

    Ja det ligger mycket i det att ju mer kvinnor tillåts göra ”dåliga” saker som män gör, ju mer emancipierad är hon.
    Det är ingen slump att kvinnoemancipationen på 70-talet var under samma period som svenska ja just svenska, tonårsflickor började dricka nästan lika mycket som pojkar. Ja de gjorde faktiskt det säger jag som var med. De drack som pojkar framför allt mellanöl.
    Nu har ju tonårsdrickandet kraftigt minskat både bland pojkar och flickor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.