Då har jag läst den andra av två böcker om #metoo som kom ut förra året. Den första jag skrev om var från Lava Förlag och den här är från förlaget Max Ström. Boken har undertiteln 100 berättelser och 10 frågor som behöver försvaras och Colette van Liuk var redaktör.
I den här boken om #metoo är det kortare berättelser och betydligt mer spretiga. Här kan jag förstå Åsa Linderborgs kritik. Det var några texter jag funderade över vad som egentligen hänt, men framförallt så blandades rena övergrepp med plumpa skämt. Jag tycker att sexistiska skämt är en del av #metoo och något som måste bekämpas, men det blir lite konstigt när det står bredvid berättelser om våldtäkter. Boken avslutas med handfasta och matnyttiga råd om hur man kan gå tillväga om man utsätts.
Att jag är kritisk betyder inte att jag inte tycker att boken är onödig eller överflödig. För mig får det gärna skrivas 100 böcker om #metoo! Det jag efterlyser är lite mer stringens och kanske lite uppdelat. Hur bemöter vi sexism på arbetsplatsen? Hur säger vi till i offentligheten? Vad gör vi om vi ser trakasserier eller hör sexistiska skämt? Denna bok går in på det i sina sista frågor. Nu vill jag ha böcker med färre berättelser och mer handfasta råd!