Martinson, Moa; Mor gifter sig; 1936

Mor gifter sigFörst hade jag inte tänkt recensera denna bok här, men efter att ha läst den förstod jag att den passade.  Boken handlar om Mia och utspelar sig vid förra sekelskiftet i Norrköping under några år av Mias liv. Mia är en fattig flicka som lever med sin Mor och sin styvfar som super bort mycket av familjens pengar. Boken är en reaktion mot andra böcker som kom ut vid denna tid och som är mäns barndomsskildringar. Uppväxten skildras som sagt ur åttaåriga Mias ögon. Hon är smart för sin ålder, men ganska slarvig. Hon flyttar ofta runt med sin familj och får därför inte gå i samma skola, och ibland får hon inte gå i skola alls. Mia har väldigt svårt för orättvisor och hamnar ibland på kant med personer som bestämmer över henne, för att hon inte vill erkänna brott hon inte begått. Boken är en proletärroman från 30-talet och skildrar fattiga människor på samhällets botten. Martinsson var själv engagerad politiskt och har bland annat skrivit i den liberalfeministiska tidskriften Tidevarvet som Elin Wägner var redaktör för. Själv var Martinsson inte liberal. Boken är mycket bra och är en fantastisk barndomsskildring. Läs boken, det är ett stycke kvinnohistoria!

3 kommentarer

3 pingar

  • Mats Bergström22 mars, 2013 kl. 11:06
  • Svara

  En detalj: Efternamnet stavas med ett s: Martinson. Se bokomslaget.

  1. Otroligt dåligt av mig! Tack för att du påpekade felet. Nu ska jag ändra på fler ställen.

  • Evelina6 april, 2015 kl. 05:03
  • Svara

  Hej feministbrud!

  Jag håller på med en uppgift i litteraturvetenskap där jag ska analysera olika omslagsbilder av Moa Martinsons ”Mor gifter sig”… Enklaste sättet att få tag i många olika omslagsbilder på kort tid var att googla Mor gifter sig på bilder, varav din sida och analys kom upp. Undrar nu om du har koll på vilken upplaga av romanen då har använt dig av i din recension? Dvs. från vilket år är just den utgåva av romanen som du har på bilden?

  Med förhoppning om svar till min e-post!

  Med Vänlig Hälsning

  Evelina Wallander

  e_wallander@hotmail.com

 1. […] Mor gifter sig– Moa […]

 2. […] 1936 Mor gifter sig– Moa Martinsson (Sverige) […]

 3. […] Mor gifter sig av Moa Martinsson: Det är trettiotal och det är arbetarklass. Moa Martinsson är tveklöst en av Sveriges bästa arbetarförfattare. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.