Månadens feminist: Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk

Kort fakta

  • Född 1962 i Sulechów, Polen.
  • Fick nobelpriset in litteratur 2018.
  • Mest kända verk är Jakobsböckerna.

Olga Tokarczuks feministiska gärning

Olga Tokarczuk kommer från en familj med stort kulturintresse och det har påverkat hennes val att bli författare. Hon är utbildad psykolog och har arbetat som psykoterapeut. Men när hon nådde framgångar som författare, slutade hon arbeta inom psykologin och satsade på sin författarkarriär på heltid.

1979 gav Tokarczuk ut noveller och romandebuten kom 1983 med Bokfolkets resa. Sitt stora genombrott kom 1996 med Gammeltida och andra tider. I den boken förekommer magisk realism, något som annars är förknippat med litteratur från Latinamerika, men som återfinns i fler av Tokaczuks böcker.

2015 kom Jakobsböckerna som är ett mästerverk som översatts till flera olika språk. Hon har hyllats enormt för den, men också fått mycket kritik. Den handlar om den polsk-judiske sektledaren Jakob Krank och utspelar sig på 1700-talet. Bokens fullständiga titel lyder Jakobsböckerna eller Den väldiga färden över sju gränser, fem språk och tre stora religioner, de små ej att förglömma : berättad av de döda medelst en av författarinnan utarbetad metod för konjekturer, berikad av ett överdådigt urval böcker, därtill understödd av fantasien, vilken utgör naturens största gåva till människan : för kloka till stöd för minnet, för patrioter till besinning, lekmän till studium, melankoliker till förströelse.

2019 belönades Olga Tokaczuk med nobelpriset i litteratur för år 2018. Motiveringen löd: för en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform.

I Polen är människor, eller i synnerhet människor med makt, inte odelat positiva till Tokaczuks nobelpris. Orsaken är att hon deltar i den politiska debatten och ofta har kritiserat den sittande regeringen och det styrande partiet Lag och Rättvisa.

Olga Tokarczuk och jag

När jag hade min utmaning EU-läsning gjorde jag slag i saken och läste Olga Tokarczuk, en författare jag då stött på ett par gånger men aldrig riktigt tagit tag i. Jag läste Spel på många små trummor och var väl inte helt såld. Men hennes novell Professor Andrews i Warszawa i Polen berättar tyckte jag var fantastisk så jag läste ytterligare en bok av henne. Daghus, natthus var bra och gav mersmak. Nu står Löparna på tur att läsas!

Böcker av Olga Tokarczuk som jag läst och recenserat

Daghus, natthus 1998

Spel på många små trummor 2001

Professor Andrews i Warszawa 2001

1 kommentar

  1. HEJ feministbibliotekarien!

    Jag delar ditt intresse för kvinnor i historien och har med stort intresse tagit del av din gedigna lista av feministisk litteratur på historiska teman!
    Ojämställdheten är tydlig idag och lever vidare i stereotypa förväntningar på flickor och pojkar i samhällsnormer och sociala medier, könssegregerade studievanor och -val i utbildningssystemet och kvittot på det hela är lönegapet (beräknat på svenska mäns och kvinnors medellön, uträknat på ett 40-årigt arbetsliv) där kvinnan ligger hela 2,9 MSek under mannen! Män och kvinnor har helt inte samma värde i samhällets öga.
    Jag har funderat på orsakerna till detta i Sverige och i övriga civilisationer i världen och tror att religionens makt är stor när det gäller att forma förväntningarna på kvinnor och män. Det var så jag började intressera mig för beskrivningen av kvinnor i historien. Bristen av kvinnoporträtt från antiken och framåt har väckt en lust hos mig att bidra med sådana och i september i år gav jag ut min debutroman om bibelns Magdalena. I skrifterna som valdes ut att ingå i Bibeln är hon både marginaliserad och syndfull. Min version är en helt annan!
    ”Magdalena – Yeshuas ljus” är en historisk, skönlitterär roman. Den tar läsaren med till Israel och romanen inleds år 30 v.t. med trolovningen i Kana och avslutas fjorton år senare, precis efter landsflykten från Israel. Romanen bygger på evangeliernas historiska hållpunkter, men mellanrummen broderas ut och betraktas ur en ny synvinkel, nämligen Magdalenas egen.
    Evangeliernas rollinnehavare är nästan uteslutande män, men i Magdalenas berättelse fylls tomrummet vid Yeshuas sida ut och skildringen blir hel och en helt annan! Jag har spunnit en historia som skingrar illusionerna och sätter ord på flera tabun. Berättelsen cirklar kring Magdalenas och Yeshuas kamp för sin lära och för sin kärlek, men i kärnan ligger Magdalenas egen kamp för att bli respekterad som kvinna i en strängt mansdominerad tillvaro. Jag öppnar dörren till Magdalenas värld!

    Det hade varit en ära för mig om du ville läsa och recensera boken!
    Lotta Persdotter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.