Lucka 24: Virginia Woolf

Virginia Woolf

Jag avslutar den här kalendern med kvinnor som borde kunnat få nobelpriset i litteratur om världen sett annorlunda ut med en av de mest självklara – Virginia Woolf. Kanske var hon för experimentell och intellektuell för nobelkommittén. Eller som stod hennes mentala hälsa i vägen. Eller så blev det aldrig riktigt hennes tur.

Virginia Woolf skrev ofta texter och romaner som var kritiska till samhället och aksnke främst kvinnors plats i samhället. Hon tillhörde Bloomsburygruppen som alla var radikala för sin tid och förespråkade sex över äktenskaps- och till och med könsgränser. I Bloomsburygruppen ingick även bland andra den senare nobelpristagaren T S Eliot.

Virginia Woolf finns ofta med på listor över fantastiska författare som aldrig fick nobelpriset i litteratur. Woolf var inte en populär författare bland allmänheten under sin samtid och det var på 30-talet som hon skulle varit som mest aktuell. På 30-talet gjorde akademien tolkningen att det var mer publikfriande författare som skulle få priset. T S Eliot fick det då. Även Sinclair Lewis, John Galsworhty och Pearl Buck. Det kan förklara varför Woolf aldrig fick det pris hon så väl förtjänade.

Att läsa

Mrs Dalloway 1925

Orlando 1928

Ett eget rum 1929

God jul

Med detta inlägg önskar jag er alla en riktigt fin julafton och vi hörs snart igen! (Typ imorgon.)

2 kommentarer

 1. men Woolf är mer levande i dag än många Nobelpristagare, finns många avhandlingar om hennes litteratur, hennes .böcker ingår i många universitetskurser osv

   • Hanna27 december, 2019 kl. 12:13
    Författare
   • Svara

   Det är helt sant! Men under sin samtid var hon inte lika poppis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.