Månadens feminist: Koleka Putuma

Koleka Putuma

Kort fakta

  • Född 1993 i Port Elizabeth, Sydafrika.
  • Queer poet och dramatiker.
  • Blev av Okay Africa nominerad till en av de mest inflytelserika afrikaner 2019.

Koleka Putumas feministiska gärning

Koleka Putuma är född 1993 och är poet och dramatiker. Hon är en ung radikal röst i Sydafrika, som lyfter fram rasism i dagens Sydafrika och de sår som fortfarande inte läkt från apartheid. Generationen hon tillhör kallas ”born free”, vilket syftar till att hon tillhör generationen som är födda efter att demokratin infördes i Sydafrika.

Koleka har skrivit flera pjäser som uppförts i bland annat Soweto, så när hon kom med sin första diktsamling, Kollektiv minnesförlust 2017 (på svenska på Rámus förlag 2020), var hon redan känd och mycket omtyckt i hemlandet. Flera unga investerade därför kanske i sin första bok och köpte hennes diktsamling (Hedda Krausz Sjögren Karavan 2 2022). Hon leker med genrer och hon representerar en helt ny strömning inom poesin.

Det är poesin som gjort henne internationellt känd, men i Sydafrika är hon även känd som dramaförfattare. Hon har grundat ett förlag som heter Manyano Media och som jobbar för att föra fram verk av queera svarta konstnärer. De har gett ut antologin Contemporary plays by African woman, där en av hennes egna pjäser finns representerad.

Hon är själv svart och queer och flera av hennes pjäser tar upp teman som rör homosexualitet och hatbrott. I Sydafrika utsätts lesbiska kvinnor för ”korrigerande våldtäkter” så behovet av en queer röst som tar upp homosexuellas situation är stor i landet.

I och med Kollektiv minnesförlust är Keleka Putuma internationellt känd. Boken kom ut 2017, men redan 2018 var hon den mest sålda poeten i Sydafrika någonsin. I boken använder hon sig av det gamla ordet ”womxn”, som ska inkludera alla kvinnor, även ickevita och transkvinnor.

Koleka Putuma och jag

Det är välrdsläsningssommar för mig och jag ville passar på att lyfta fram en feminist från ett land utanför västvärlden. Valet föll på Sydafrika eftersom det är temaland för bokmässan. Koleka kommer att vara på plats och jag ser mycket fram emot att lyssna på henne.

Bok av Koleka Putuma som jag vill läsa

Kollektiv minnesförlust 2017

2 pingar

  1. […] bokmässan har jag läst Koleka Putuma och henne ska jag lyssna på. Damon Galguts Löftet är nästa bok i bokcirkeln Läsa jorden runt, […]

  2. […] var Sydafrika och jag tänkte se en hel del seminarier och scenprogram på det temat. Tyvärr var Koleka Putuma inte där, vilket gjorde mig enormt besviken. Jag blev också ombedd att gå från ett seminarium […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.