Berömda och glömda idrottskvinnor: Hanna Marklund

Hanna Marklund

Hanna Marklund förgyller fotbollsdagarna i TV4 och hennes klingande skelleftemål har blivit ett självklart inslag när det kommer till fotbollssändningar. Hon är inte bara ett fynd som expertkommentator, hon har också en lysande fotbollskarriär bakom sig. Nu är det fotbolls-EM och jag vill passa på att ölyfta fram några berömda fotbollsdamer.

Hanna Marklund startade sin karriär i Sunnanå i Skellefteå, som låg i division 1. Hon gick sedan vidare till Umeå 2000 och spelade där under flera av klubbens storhetsår, fram till 2004.  Med Umeå vann hon tre SM-guld och två Uefa Women’s Champions League. Hon var också med och tog både EM- och VM-silver med det svenska landslaget. Positionen var back och Hanna fick motta pris som årets back två gånger. Den finaste utmärkelsen var dock Diamantbollen som hon fick 2005.

Efter karriären blev hon som sagt expertkommentator och 2018 under herr-VM i Ryssland blev hon den första kvinnliga expertkommentator i ett herr-VM. Vid sidan av kommenterandet tränar hon fotboll och har även utbildat sig till grundskollärare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.