Månadens feminist: Jamaica Kincaid

Jamaica Kincaid

Kort fakta

  • Född som Elaine Potter Richardson 1949 i St. John’s på Antigua
  • Bytte namn för att hennes föräldrar inte gillade att hon skrev.
  • Debuterade med novellsamlingen På flodens botten 1983.

Jamaica Kincaids feministisk gärning

Jamaica Kincaid, eller Elaine Potter Richardson som hon hette då, växte upp i St. John’s, huvudstaden i Antigua och Barbuda i Västindien. Hennes familj var relativt fattiga och redan som 16-åring flyttade Kincaid till New York för att jobba som au-pair. Innan flytten till USA gick hon på brittiska kolonialskolan i Antigua, eftersom landet inte var självständigt än. När hon var 16 var hon tvungen att sluta skolan för att hjälpa till hemma. Då flyttade hon till USA istället.

I USA började pluggade hon på kvällstid som tidigt som hon jobbade som au-pair. Hon slutade sedan jobbet för att gå på college i New Hampshire, men slutade efter ett år och började skriva för ungdomsmagasin i New York. När hon publicerades förstas gången bytte hon namn till Jamaica Kincaid, då familjen inte tyckte om att hon skrev.

Hon kom i kontakt med The New Yorker och blev medarbetare på tidningen. Hon skrev kolumnen Talk of the Town i nio år. Hon slutade på tidningen när hon ansåg att den blev mer fokuserade på kändisar och mindre på litterära kvaliteter. Hon har sagt att hon under sina år på tidningen ofta ifrågasattes av kvinnor att hon kunde stanna där så länge. Hon var trots allt en svart kvinna utan vare sig kontakter eller pengar.

Hon slutade på The New Yorker 1983 och samma år kom hon ut med sin debutbok, en novellsamling som på svenska heter På flodens botten. Hennes första roman kom två år senare, Annie John. Hon har skrivit om kvinnor, sin mor, sin far och livet i Karibien. Kvinnor och kvinnors situation är viktiga teman i hennes böcker.

Sedan en tid har hon figurerat i nobelprissammanhang och hon är Sverigeaktuell med boken om sin far, Mr Potter, som kommer på Tranan nu i september. I samband med lanseringen kommer hon till bokmässan och och frågan är nu om hon kommer att få ett av två nobelpris litteratur som ska delas ut om några veckor.

Idag bor Jamaica Kincaid i Vermont på somrarna och i Boston under vintrarna då hon undervisar på Harvard i Afrikastudier.

(Källa: Wikipedia)

Jamaica Kincaid och jag

Jag upptäckte Jamiaca Kincaid när jag letade efter författare från Karibien. Min läsning jorden runt var alltså det som gjorde att jag läste henne, även om jag nog hade stött på henne ändå med tiden. Jag läste först Min mor, men gick vidare till Annie John eftersom Min mor inte utspelar sig på Antigua och Barbuda. Sedan har jag gått vidare och läst fler böcker av henne. Hon är en fantastisk författare som förtjänar ett nobelpris i litteratur. På bokmässan kommer jag att lyssna på henne!

Böcker av Jamaica Kincaid som jag läst och recenserat

På flodens botten 1983

Annie John 1985

Min mor 1996

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.