Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen ges ut på nytt

Män kan inte våldtas

Den finlandssvenska bokförlaget Schildts och Söderströms har givit ut Märta Tikkanens klassiker Män kan inte våldtas på nytt. Boken kom ut för första gången 1975. Den väckte stor debatt den den kom för sitt kontroversiella innehåll. Den nya bokens omslag står Ulla Donner för.

Jag läste boken för ett par år sedan och då skrev jag såhär:

Män kan inte våldtas, de kan bara straffas. När Tova fyller 40 går hon ut på krogen och följer med en man hem som våldtar henne. Hon bestämmer sig för att inte gå till polisen utan ta saken i egna händer. Hon ska våldta sitt offer och hon ska ta sitt straff. Allt går enligt planerna, fram till polisen kommer och vägrar arrestera henne.

Det är i korta drag handlingen, men boken innehåller också många tankar kring äktenskap, barnuppfostran och manligt och kvinnligt. Enligt Tikkanens självbiografi Två var våldtäkt inget man pratade om vid den här tiden, inte ens i kvinnorörelsen, och det var förmodligen en bidragande orsak till att den var så kontroversiell när den kom. Boken har många viktiga inslag och tankarna kring könsroller och våld mot kvinnor kan kännas igen från idag, men med skillnaden att vi faktiskt har kommit lite längre nu. Annars tyckte jag boken var lite ytlig och det känns som att den är skriven i affekt. Som feministisk klassiker ska den såklart läsas, så gör det om du inte gjort det än!

Jag har den nya fina boken i min hand och funderar på att läsa om den. Det känns som att det är en bok som man behöver vara i rätt mood för att läsa. Även om inte handlingen inte är djup så är det en feministisk klassiker som varje feminist bör läsa. Boken ingår i Feministbibliotekets feministiska litteraturkanon. Jag tycker att det är otroligt roligt att Schildts och Söderströms ger ut den igen!

Män kan inte våldtas gick som teater på Stadsteatern tidigare i år och jag var riktigt sugen på att gå och se den. Jag hoppas att den sätts upp igen.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

  bra film också, före sin tid.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
   • Hanna10 april, 2019 kl. 10:29
    Författare
   • Svara

   Kul! Den skulle jag vilja se, men det är inte lika lätt att se gamla filmer som det är att läsa gamla böcker tyvärr 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.