Män förklarar saker för mig del 5: Det här är feminism

Ingenting är så roligt som att stöta på en man som vill manspaina vad feminism är. Det händer alltför ofta både live och på internet. Jag börjar med en scen från en fest hos min kompis Stina.

Han: Stina sa att du var feminist.
Jag: Det stämmer.
Han: Det är inte jag.
[Här kommer en lång harang om ett barndomsminne där han som kille har blivit illa behandlad av tjejer.]
Jag: Det var tråkigt att höra, men det kanske inte har så mycket feminism att göra.
Han: Jo, det har det visst.
[Förklarar varför det hänger ihop med feminism, för att tjejer visst kan vara elaka mot killar, jag tappar tråden och tänker på annat.]
Jag: Mmmm.
Han: [Fortsätter svamla]
Jag: Jag ska fylla på mitt glas.

Jag smiter iväg, men han kommer efter och fortsätter. Jag blir inte av med honom, Han avkräver mig svar på saker varken jag eller feminismen kan stå tills vars för. Sedan berättar han att han är sosse och så går han vidare med att förklara varför liberalismen är skit. Jag går hem.

Detta är en ganska typisk scen och kan utspela sig på en fest, på internet eller över en fika. Det är nästan alltid män som förklarar varför feminismen är förtryckande mot män (öh…?), bara gäller kvinnor (nej, såklart inte) och att sexism visst drabbar män (vem har påstått något annat?).

Vanliga fraser i diskussioner med mansplainare om vad feminism är:
Feminister hatar män.
Jag tycker inte som Gudrun Schyman och därför kan jag inte kalla mig feminist.
Feminism bygger på ordet feminin, vilket innebär att det bara handlar om kvinnor.
Jag kallar mig liberal, det räcker.

Fyll gärna på i kommentarsfältet!

1 kommentar

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  ”jag tycker att det är fint att kvinnor får vara kvinnor och män får vara män”
  ”feminister är osexiga”
  ”men tjejer vill ju ha machomän och vill ha all mammaledighet själva, hur ska ni (sic!) ha det”

  Ack, dessa tråkiga monologmän!

  Ska vi ingå en pakt och lova att alltid rädda medsystrar som tagits som gisslan av monologmän så att inte de liksom du tvingas gå hem från festen? Alla de gånger man stått och sagt uttråkat ”mhm” i en halvtimme och irrat med blicken efter en lönndörr att smita ut igenom, tänk om någon kommit och ingripit…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.