Recension: Lust, Ulli; Fashionvictims, Trendverächter; 2008

Fashionvictims TrendverächterJag har läst en bok från Österrike i min EU-läsning och det är en författare jag läst förut, Ulli Lust. Titeln Fashionvictims, Trendverächter betyder ungefär modeslavar och motsatsen till modeslavar, lite typ som hipsters (jag har konsulterat Carina i Hamburg i den här frågan).  Jag har läst boken på tyska och det är en seriebok med serier publicerade mellan 2001 och 2008.

Berlin är ett mecka för hipsters men också för helt vanligt folk. Ulli Lust har tecknat människor i farten och i olika vardagliga situationer. Alla bilder visar Berlin och det går att känna igen sig om man känner staden väl. Jag kände faktiskt igen en bild från ett torg vid Kurfürstendamm där vi var med våra barn förra sommaren.

Berlin av Ulli Lust

Torget som är en lustig blandning av gamla stånd som säljer allsköns kitsch och ett fult köpcenter i bakgrunden.

Det är alltid publikfriande att skämta om hipsters och jag faller självklart för det. Det var speciellt en bild från histerstadsdelen bland alla hipsterstadsdelar Kreuzberg som var riktigt rolig. Den skulle kunna vara från Södermalm i Stockholm, eller i alla fall nästan.

Berlin av Ulli Lust

Betyder ungefär ”Vi förväxlas ofta!” och ”Men vi har olika ögonfärg!” samt ”Queertango – danskurs i Kreuzberg”

Det var roliga serier och roligt att läsa från Berlin. Först tänkte jag att det var synd på en österrikisk bok att läsa om Tyskland, men å andra sidan behövs det nog ett utanförperspektiv för att kunna göra den här typen av skidningar. Jag som varit flera gånger i Berlin och bott i Wien, där Ulli Lust är ifrån, vet att det är enorm skillnad mellan städerna, tyskan till trots. Ulli Lust bor numer i Berlin och hon kallar sin genre för seriejournalistik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.