Lucka 4: Sofi Oksanen

Sofi Oksanen Foto: Toni Härkönen

Krans 4En av mina personliga favoriter till nobelpriset i litteratur är Sofi Oksanen. Hon är en briljant författare, men blott 41 år. (Det känns underbart att skriva så eftersom jag är lika gammal som Oksanen och därmed såklart är att betrakta som ung.) Med andra ord ska Oksanen ses som en framtida nobelpriskandidat.

Utrensning hör till något av det bästa jag läst i hela mitt liv. Förutom att det är historiskt viktigt om politik och lojalitet i Estland under kommunisttiden och före, under och efter andra världskriget är det också en bok om trafficking. Oksanen är född och uppvuxen i Finland med en estnisk mamma och det estniska är något som återkommer i hennes romaner. I Stalins kossor beskriver hon något som vi kan anta är hennes egen uppväxt i Finland där alla från Estland är rysshoror och därför bör man hålla det för sig själv att man stammar därifrån. Huvudpersonen har svår bulimi till följd av att inte öppet kunna vara den hon är.

Jag tror att många med mig var något besvikna på den senaste romanen Norma. Även om den inte var lika stark som hennes tidigare tycker jag att hennes sätt att hantera språket, den viktiga politiska och feministiska dimensionen och hennes sätt att skildra stora samhälleliga problem utifrån individer är så bra att hon verkligen förtjänar nobelpriset i litteratur!

Jag har läst Stalins kossorUtrensning, Baby Jane, När duvorna försvann och Norma.

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

  Oksanen tar upp svaga kvinnor under svåra förhållanden, förtryckta av mannen på olika sätt och gör bra research.

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
   • Hanna5 december, 2018 kl. 10:14
    Författare
   • Svara

   Håller helt med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.