Oksanen, Sofi; Baby Jane; 2005

Baby JaneBaby Jane handlar om en ung kvinna som blir tagen med storm av Piki, Helsingfors coolaste flata . De blir ett par och båda lider av depressioner och de har inga jobb. De går ut och festar mycket och åker taxi hem och det måste finansieras på något sätt. För att försörja sig säljer de begagnade underkläder till finska män. Förhållandet börjar knaka i fogarna när berättarjaget börjar grubbla över varför Piki aldrig vill träffa henne nykter. Hon lämnar gayvärlden och flyttar in hos en man.

Två teman är centrala i boken. Det första är homovärlden och vilka fördomar som finns där. Berättarjaget är femme (kvinnlig flata) och på grund av detta är det många som hackar på henne och de ser henne inte som en riktig flata. Hon känner sig inte alltid hemma i homovärlden, men inte heller i den heterovärld som hon senare väljer.  Ett intressant tema då man ibland kan förledas att tro att homosexuella människor alltid är öppna och toleranta mot varandra bara för att de själva är förtryckta i resten av samhället.

För det andra är det en bok om att älska någon som är psykiskt sjuk och den smärta det innebär att tro att man bli negligerad, när det i själva verket är en sjukdom som står emellan.  Det finns en kritik mot samhället som ibland tycks strunta i dem som har det allra svårast. När det behövs terapi så är det tabletter som erbjuds.

Oksanen är kontroversiell och hon vill provocera och hon lyckas väl i Baby Jane. Jag tyckte om boken ända fram till slutet. Jag hade hoppats på mer efter den starka öppningen.

2 pingar

  1. […] Baby Jane 2005 […]

  2. […] Oksanen har skrivit en bok som inte handlar om Estland och det är Baby Jane, en bok med psykisk ohälsa som huvudtema och homosexuell kärlek som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.