Lucka 3: Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf

Det finns såklart hur mycket som helst att skriva om Selma Lagerlöf, vår kanske allra främsta författare genom tiderna, men jag ska försöka begränsa mig. Nobelpriset i litteratur fick hon redan 1909 och hon har skrivit många böcker som räkans till den svenska litteraturskatten. Min personliga favorit är Kejsarn av Portugallien och den mest lästa posten om Selma här på bloggen är den om novellen Spökhanden.

1881 romandebuterade Selma Lagerlöf med Gösta Berglings saga som är en skröna om livet i Värmland. Vid den här tiden försörjde hon sig som lärare, men hon kunde säga upp sig från sin tjänst 1895 för att på heltid försörja sig på sitt författarskap. Efter en resa till mellanöstern skrev hon Jerusalem, som fick vamrt mottagande och vi vet ju alla att hon skrivit boken om Nils Holgersson som är oerhört känd i hela världen.

1909 blev Selma Lagerlöf den första kvinna att motta Nobelpriset i litteratur. För pengarna hon fick köpte hon tillbaka sitt älskade Mårbacka, som idag är ett museum för hennes liv. Vid sin sida genom livet hade hon Valborg Ohlander, men eftersom homosexualitet var förbjudet vid den här tiden och Selma är en av våra allra största författare, har många litteraturhistoriker inte tagit i frågan om hennes kärleksliv.

2 kommentarer

1 ping

  • Alicia Stenfors5 december, 2022 kl. 01:25
  • Svara

  Ja, Selma är min favorit bland svenska författare. Men jag tycker mest hennes debut Gösta Berlings saga. Kraftfullt, mästerligt. En man skulle aldrig kunna förstå kvinnor så bra .

   • Hanna6 december, 2022 kl. 11:19
    Författare
   • Svara

   Det är också en mycket bra bok! Hon var verkligen en fantastisk författare.

 1. […] då skulle sitta i tills man avled. Hon valdes in 178 som den tredje kvinnan genom tiderna (endast Selma Lagerlöf och Elin Wägner hade suttit före henne). Hon slutade att delta i akademins arbete 1989 efter […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.