Lucka 13: Kerstin Ekman

Kerstin Ekman sitter inte längre i Svenska Akademien, men hon var en gång invald i den församlingen som man då skulle sitta i tills man avled. Hon valdes in 1978 som den tredje kvinnan genom tiderna (endast Selma Lagerlöf och Elin Wägner hade suttit före henne). Hon slutade att delta i akademins arbete 1989 efter Salman Rushdie-affären.

Kerstin Ekman romandebuterade 1959 med en deckare och hon har skrivit många deckare genom åren. Mest känd är kanske Händelser vid vatten som brukar toppa listor som utser Sveriges bästa deckare. Jag håller också den högt på en sådan lista. Den utspelar sig i Norrland, som många andra av Kerstins böcker. Hon har även skrivit kvinnohistoriska böcker varav jag har läst Häxringarna, som ingår i min feministiska litteraturkanon.

Salman Rushdie-affären från 1989 fick Kerstin Ekman att lämna Svenska Akademien. Akademien valde att inte ställa sig bakom en appell till regeringen att de skulle agera i Salman Rushdie-frågan. Akademien hänvisade till att de inte tagit ställning i politiska konflikter och detta gjorde att Kerstin Ekman och Lars Gyllensten lämnade Akademiens arbete. Vi vet att det då inte gick att avgå från Akademien vid den tiden och att Kerstin Ekman avgick först efter skandalen kring den så kallade kulturpersonligheten, som fick Akademien att öppna för att kunna avgå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.