Lucka 2: Victoria Benedictsson

Victoria Benedictsson

Victoria Benedictsson levde ett kort liv från 1850 till 1888 då hon valde att ta sitt liv. Eftersom kvinnliga författare inte var jättepopulärt på den här tiden skrev Victoria under pseudonymen Ernst Ahlgren. Böcker som är utgivna av henne idag bär hennes riktiga namn.

Victoria Benedictsson skrev om kvinnor och äktenskap och var tidigt en feministisk röst, även om det ordet knappast användes på den tiden. I hennes kanske mest kända bok Pengar skriver hon om sina egna erfarenheter av att nekas åka till Stockholm för att tjäna egna pengar. Trots att hennes författarperiod inte var särskilt lång, räknas hon som en av 1880-talets främsta författare.

Det finns mycket litteratur om Victoria Benedictsson och det är omdiskuterat om varför hon valde att dö. En förklaring kan vara sitt förhållande med den danska litteraturkritikern Georg Brandes. Hon var också fast i ett olycklig äktenskap och var förbannad över de orättvisor som fanns mot kvinnor, som innebar mer inskränkta liv än mäns. Självmordet med en rakkniv inspirerade den samtida författaren August Strindberg och pjäsen Fröken Julie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.