Lucka 21: Sydostasien

Krans 21Från Sydostasien finns det mycket bra litteratur. Tranans förlag har exempelvis gett ut novellsamlingar från Kambodja, Vietnam och Indonesien. Idag presenterar jag två romaner och en novellsamling från regionen. Jag har varit i alla tre länderna.

Rismodern av Rani Manicka: En fantastisk berättelse om Malaysias historia via en kvinna och hennes familj. Kvinnan blir bortgift och hamnar i ett fattigare hem än hon blivit lovad, men finner sig och skapar sig ett ganska bra liv. Här finns en mycket otäck skildring av andra världskriget i landet och japanernas övergrepp, något som för övrigt är återkommande i mycket sydostasiatisk litteratur.

Singapore mix Hwee Hwee Tan: En ovanlig deckare om en västerländsk kille som häktas för ett brott han inte begått i Singapore. Hans vän Mei blir hans juridiska ombud, men det blir oerhört svårt att rentvå honom i ett land där kontakter räknas mer än något annat. Det är en historia med en feministisk huvudperson i en diktatur, och detta är oerhört bra skildrat i boken.

När man är ung och andra noveller av Phan Thi Vang Anh: Mycket fina noveller om vardagslivet i Vietnam idag. Phan Thi Vang Anh skriver om relationer och om helt vanliga saker. Jag fick en känsla av det moderna Vietnam som jag fick se en glimt av när jag var där 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.