Recension: Tan, Hwee Hwee; Singapore mix; 1997

Singapore mixHwee Hwee Tan är född i Singapore, men uppvuxen i andra länder. Idag bor hon i New York. Singapore mix är just vad titeln antyder, en mix mellan det kinesiska och det västerländska och boken utspelar sig till största del i Singapore.

Singapore mix är en bok om människor med olika tunga bagage och hur de hanterar verkligheten. Allt ställs till sin spets när Andy blir arresterad för illegal spelverksamhet och väljer sin kompis Mei som sitt juridiska ombud. Andy är en söndercurlad kille från en liten stad i England som bara gör som hans föräldrar har bestämt utan någon större entusiasm. Han träffar Eugene på universitetet och blir mer eller mindre omhändertagen av honom. Eugene är född och uppvuxen i Singapore men var tonåring i Holland dit hans föräldrar valde att flytta. Som utlandstonåring blev han kriminell av pur tristess. Mei växer upp i Singapore och förvägras möjligheten att plugga utomlands. Hon blir jurist och är en starkt övertygad feminist. Hon plågas ständigt av övergrepp som hennes far begick mot henne i barndomen. Hon får en vecka på sig att bevisa Andys oskuld, men det blir inte lätt i ett land där höga betyg och kontakter är viktigare än rättvisa.

Boken är otroligt lättläst och skriven med ett glättigt språk. Det kändes till en början som en feelgoodroman rakt igenom, men skenet bedrar en fullständigt. Ju längre man läser, desto svartare och desto mer komplex blir den. Även om jag kunde irritera mig på slutet så tycker jag mycket om tekniken att skriva som om allt var ganska enkelt och rättvisa lätt skulle kunna skipas, men så vänder allt och det blir inte som läsaren tror eller vill. Det kändes realistiskt att allt inte bara blev rosenrött.

Singapore mix är en bok om Singapore av en person med stor kännedom om landet, men trots det så måste jag säga att det känns att det är ett utifrånperspektiv. Det är en person som lämnat diktaturen bakom sig som skriver om hur absurt systemet är. Det är bra och hade förmodligen inte kunnat skrivas inifrån, men lämnar en känsla av att det är en västerländsk betraktelse av diktaturens rättsväsende. För även om Tan är född i Singapore av singaporianska föräldrar så har hon bott i Europa och USA i större delen av sitt liv. Men som sagt, det är bra och det ger oss en insikt hur livet kan vara i Singapore, både för singaporianerna, men också för västerlänningar som inte följer alla för oss absurda lagar. Jag som varit i Singapore uppskattade också författarens beskrivning av det rena och fina landet som blir plastigt eftersom all gammal arkitektur är nybyggda repliker på gamla rivna byggnader. Plastigt och rent är just mina intryck av landet.

1 ping

  1. […] 993: Hwee Hwee Tan – Singapore mix (roman) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.