Phan, Thi Vang Anh; När man är ung och andra noveller; 1995

När man är ungJag har läst en mycket bra novellsamling, När man är ung och andra noveller av Phan Thi Vang Anh. Det är en kvinnlig författare som beskriver kvinnor i det nya Vietnam. Kvinnor som kör moppe, har pojkvänner och vill plugga.

Den mest gripande novellen var Tyst drama där den äldsta dottern hittar en lapp som avslöjar pappans otrohet. Hon låter honom veta att hon vet och sedan förvandlas patriarken till en slagen man. Dotterns känslor inför detta är kluvna. Jag tyckte också om Nattbuss som handlade om människor på en buss och hur de känner inför varandra. En kille stöter på en tjej som inte är ett dugg intresserad och det är roligt att följa deras tankar.

Det var en trevlig novellsamling och det känns roligt att läsa något från det nya Vietnam. Jag var i Saigon 1997 och såg Louis Vuitton-butiker som snart ska öppna och The Economist säljas i gathörnen. Kvinnor uppklädda för en utekväll susar förbi på sin vespa när du går på stan en kväll. Den här boken fångar upp just den känslan som jag hade när jag var där. Vietnam är fortfarande en diktatur, men samhället förändras och gamla normer luckras upp. Phan Thi Vang Anh berättar om denna förändring och jag berördes på djupet.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Tranan

1 ping

  1. […] « Phan, Thi Vang Anh; När man är ung och andra noveller; 1995 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.