Lucka 17: Andra världskriget

Krans 17Igår var judendom tema och idag fortsätter jag på lite samma spår. Andra världskriget är dagens ämne. Jag har tidigare tipsat om böcker som handlar om andra krig och idag är det då dags för det kanske mest kända.

Flyg ollonborre, flyg av Christine Nöstlinger: I Nöstlingers bok är det precis efter freden och platsen är Wien. En flicka och hennes familj flyttar in i ett övergivet hus där rika människor bott. De hade förmodligen flytt fältet innan ryssarna kom för att de var nazister. Det är en lite smårolig berättelse om livet efter kriget med ryska soldater omkring sig, sett ur en sprallig flickas ögon.

Rismodern av Rani Manicka: En stor malaysisk släkthistoria från tjugotalet och framåt. Det är tiden under andra världskriget som nog sätter mest spår. Japanerna ockuperar landet och alla flickor måste låsas in för att inte rövas bort, våldtas och mördas. Vissa klarar sig och andra blir upptäckta till familjemedlemmarnas stora sorg.

Liten Ida av Marit Paulsen: Liten Ida har en norsk mamma och tysk far och hon är född under andra världskriget. Hon bor i Nordnorge och hennes status om tyskunge gör att hon är utfryst i samhället. Hon känner sig mycket ensam. En stark bok om hur människor dömer barn för vad deras föräldrar gjort (eller är).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.