Lucka 16: Judendom

Krans 16Judendom är dagens tema och jag har valt ut två romaner och en lyriksamling som på ett bra sätt belyser judar från olika delar av världen och med olika erfarenheter. När jag tänker judendom så tänker jag andra världskriget, men jag hittade en bok som inte alls handlar om det.

Varför kom du inte före kriget av Lizzie Doron: Elisabeths mamma har förlorat alla sina släktingar i förintelsen och hon flyr till Israel med sin dotter. Hon klarar inte av att leva utan ett förflutet så hon hittar hellre på ett än att berätta sanningen.

Ryssar så såna som gillar björkar av Olga Grjasnowa: Masja är jude från Azerbajdzjan och flyr med sin familj till Tyskland när hon är barn. I boken försöker hon hantera sin pojkväns död genom att åka till Israel och leva bland andra judar.

I dödens boningar av Nelly Sachs: En vacker diktbok om judarnas lidande under andra världskriget skriven av en nobelpristagare från Tyskland. Sachs flydde sedan till Sverige där hon bodde resten av sitt liv. Läs dikterna på egen risk, de är långt ifrån muntra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.