Doron, Lizzie; Varför kom du inte före kriget?; 1998

Varför kom du inte före kriget?Jag hittade inte många kvinnliga författare från Israel, men Lizzie Doron kommer därifrån och hennes bok Varför kom du inte före kriget? (Weyler förlag) utkom i Sverige för några år sedan och blev ganska uppmärksammad.

Elisabeths mamma Helena är en säregen kvinna. Elisabeth visste inte mycket om henne och hennes förflutna den dagen hon dog. Boken är ett porträtt av den kvinna som överlevt förintelsen och förlorat alla sina släktingar. Hon flyr till Israel där hon får leva ensam med sin dotter . Elisabeth berättar om sin mamma och alla hennes egenheter under uppväxten. Det vi får veta mellan raderna är att mamman hade en djup sorg över att inte ha några släktingar i livet och att hon hellre målade upp en fasad än att folk skulle få veta sanningen.

Boken är skriven på ett lite roligt sätt, men skrattet fastnar verkligen i halsen. Det är en oerhört sorglig historia om en kvinna som har förlorat alla från sitt förflutna och som inte hittar ett bra sätt att bygga sin egen framtid. Boken berörde mig mycket och även om den är sorglig så är det inte en bok som gottar sig i några eländigheter. Det sorgliga finns mellan raderna. Boken slutar också oerhört starkt, men hur ska jag inte avslöja såklart.

Läs mer: Adlibris, Bokus, DN, SvD, Lottens bokblogg, Bokmania

4 pingar

  1. […] Varför kom du inte före kriget? – Lizzie Doron […]

  2. […] sedan och den gav mig minst sagt perspektiv på Israel-Palesina-konflikten. Sedan är Lizzie Dorons Varför kom du inte före kriget? en otroligt stark bok om ensamhet och att inte ha någon familj eftersom alla strukit med i […]

  3. […] Lizzie Doron – Varför kom du inte före kriget? (Israel) […]

  4. […] Weyler). Antal sidor: 135. ISBN: 9789185849499, 9789185849857. Andras röster: Bokmania, Feministbiblioteket, Fiktiviteter, Lottens bokblogg. Köp hos t.ex.: Adlibris, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.