Lucka 15: Flyktingar

Krans 15Människor på flykt är ett tema som kändes oundvikligt den här julen. Flyktingar fortsätter att komma till Sverige i en rasande fart och kriget i Syrien blir därmed en del av vår vardag. Idag får ni tips om tre böcker med kvinnor på flykt som huvudtema.

Som om jag inte vore där av Slavenka Drakulic: I Drakulic roman flyr en våldtagen och gravid kvinna kriget Bosnien och hamnar på ett sjukhus i Stockholm. Där föder hon sitt barn. Hon har svårt att komma över de krigsförbrytelser som begåtts mot henne.

Morgon i Jenin av Susan Abdulhawa: En bok som belyser palestiniernas sida i Israel-Palestina-konflikten och den utspelar sig delvis i ett flyktingläger. En palestinsk pojke har blivit kidnappad och förd till en israelisk familj. En dag får han möta sin palestinska syster.

Krig i paradiset av Sakina Ntibanyitesha: Kabibi bor i ett flyktingläger i Kongo-Kinshasa på flykt undan kriget i Burundi. En dag tar hon sig till Kinshasa och får flyktingstatus. Hon hamnar efter det i norra Sverige. Där blir livet både bättre och ibland lite sämre. Rasism blir en del av hennes vardag, liksom kyla från både väder och människor.

2 kommentarer

  1. Tack för boktipsen. Vilken fin blogg du har.

    • Hanna15 december, 2015 kl. 09:04
      Författare
    • Svara

    Tack <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.