Recension: Ho, Lauren; Last Tang standing; 2020

Last Tang standingNu har min världsläsning gått in i sista fasen och då har jag börjat blicka utåt mot fler böcker från olika delar av världen. Lauren Ho är från Malaysia och Last Tang standing är hennes debutroman. Boken utspelar sig i Singapore, när författaren numer själv också bor. Jag lyssnade på boken på Storytel uppläst av Catherine Ho, som jag gissar är författarens syster, men där kan jag såklart ha fel.

Andrea Tang är kines i Singapore och singel. Hon är visserligen advokat med möjlighet att bli partner på firman han jobbar, men i sina kvinnliga släktingars ögon är det bara en ring på fingret som räknas. Hennes mamma är mer konkret och frågar ständigt och jämt var hennes barnbarn är. Andrea har ingen man i sikte, men ganska så snart dyker det upp kandidater. Hon går på blindedates som som hennes mamma arrangerar, hon träffar en äldre man på en fest och hon blir motvilligt vän med sin rumskompis på jobbet.

I början och ganska så långt in i boken är Last Tang standing en ganska rörig bok. Det är inte självklart vilken kille som hon ska få, även om det är en feelgood och hon förväntas få någon. Men när det utkristalliserar sig vem som är den enda riktigt goda mannen, som även skulle ge henne det utrymme hon behöver, är det en lång färd mot målet.

För mig var det lite svårt att få grepp om Andrea. Vad vill hon med sitt liv egentligen? Hon är ena stunden feminist och vill kunna stå på egna ben och vägrar bli överkörd av en man, för att i andra stunden falla handlöst för billiga tricks. Det är viktigt att kunna försörja sig själv och göra karriär, men samtidigt faller hon nästan för en pojkväns snack om att med honom skulle hon kunna sluta jobba och istället ”förverkliga sig själv”.

Det var inte de bästa feelgood jag har läst, men samtidigt är det alltid lika roligt att läsa böcker med annorlunda miljöer. Eller egentligen inte så annorlunda, bara en annan del av världen. Boken jämförs med Crazy rich Asians av Kevin Kwan, men den standarden lever den inte upp till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.