Dervi, Loukia; Brudrovet; 2004

Grekland berättar: Fikonträdets sångJag har läst Grekland berättar: Fikonträdets sång från Tranan. Översättaren och redaktören Jan Henrik Swahn har gått in för att hitta kvinnliga författare och därför innehåller novellsamlingen många intressanta kvinnliga samtida författare. Jag recenserar novellerna en och en.

Brudrovet är, till skillnad från vad man kan tro av titeln, en humoristisk novell av Loukia Dervi. Den utspelar sig inte i Grekland utan på landsbygden i Albanien. Berättarjagets mammas far är övertygas kommunist och att dottern ska gifta sig med en oppositionell är otänkbart. För att få den man hon älskar bestämmer de sig för att han ska röva bort henne och sedan ska de sprida ut att de redan haft könsumgänge. Det går kanske inte helt som de har tänkt sig, men de får hjälp från oväntat håll.

Jag tyckte mycket om den här novellen. Den lär oss att i patriarkala miljöer spelar det ingen roll vad man tror på när man vill styra styra kvinnorna. Ofta är det religion och kultur, men här var det politik.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.