Lucka 11: Ursula Le Guin

Ursula K Le Guin

Krans 11När det kommer till science fiction och fantasy så måste man nog säga att de genrerna fortfarande inte är insläppta i litteraturens finrum. De som älskar sci-fi och fantasy brukar framhålla Ursula Le Guin som en självklar kandidat till nobelpriset i litteratur. Nu är det inte alls min genre (mina genrer) och jag kan inte helt på egen hand bedöma hennes litterära kvaliteter. Nu är Ursula Le Guin tyvärr död och de som längtar efter att hon ska få priset kommer förmodligen att vänta förgäves.

Ursula Le Guin är känd för att vara en språklig mästare. Hon skriver ofta om sociala och psykologiska teman och hon har ofta ett feministiskt perspektiv. Om jag har förstått andra rätt så är hon inte helt lättillgänglig och använder sig ibland av olika stilgrepp för att medvetet förvirra läsaren. Den vane sci-fi-läsaren förstår briljansen.

Även om jag inte omedelbart skulle svara Ursula Le Guin på frågan om vem som borde få nobelpriset i litteratur så vill jag ha med henne i min kalender för att hon var en fantastisk författare och för att hon skrev i en genre som inte anses helt rumsren. Akademien ville utmana, så varför kunde de inte gett priset till Ursula Le Guin?

Jag har läst Mörkrets vänstra hand.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Katarina Hjärpe11 december, 2018 kl. 11:32
  • Svara

  Jag måste erkänna att jag själv inte helt och hållet heller fallit för LeGuin. Kanske beror det på att jag lutar mer åt fantasy- än science fiction-hållet. Det finns andra jag tycker bättre om: NK Jemisin, Nnedi Okorafor, Diana Wynne Jones (som inte bara skrev fantasy, utan dessutom för BARN med HUMOR i!) och andra. Men jag är kanske inte riktigt Nobelmålgruppen i vilket fall. 🙂

   • Hanna11 december, 2018 kl. 03:39
    Författare
   • Svara

   Jag kan ju inte gå i god för att hon är den bästa inom sin genre då antal böcker jag läst är så få. Men roligt att du läst och att du reagerat. Detta är en kalender som är till för att ifrågasätta och komma med andra tips. Så tack!

    • Katarina Hjärpe11 december, 2018 kl. 03:57
    • Svara

    Jag läser alla dina inlägg, har bloggen bland mina bloggprenumerationer. Mycket som är spännande!

 1. Tack för det här intressanta tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.