Nobeldagen och inget litteraturpris att fira

Sara Danius

Idag är det Nobeldagen och det finns inget litteraturpris att fira. Inte hellre kan jag skryta med att ha läst alla nobelpristagare sedan 1950. Jag har dock läst fler än noll nobelpristagare i år så det går fram åt på den fronten. Till nästa år tag jag med mig Winston Churchill, Halldor Laxness och Boris Pasternak och lägger dem till 40-talpristagarna. Nästa år är målet att kunna säga att jag läst alla nobelpristagare sedan 1940!

Jag tittar på nobelfesten såklart, men istället för bubbel och finmat blir det fika på digetivekex och te. Kanske festar jag till det med en Pepsi. Jag har såklart inte missat de två kvinnorna med de vackraste, eller ska jag säga coolaste, klänningarna; Sara Danius och Alice Bah Kunke. Båda gör så underbara statements. Sara Danius klänning markerar att hon tar plats, syns och framhäver hela sitt väsen. Alice Bah Kunke tar ett fantastisk miljöansvar och har sytt upp en klänning av gamla sidenskjortor (varav en var hennes egen!). Av andra klänningar lyckades jag se Magdalena Andersson skymta förbi en en underbart stilren och enkel sammetsklänning. Tummen upp också för Kronprinsessan Victoria som återanvänt en av sin mammas klänningar.

Nu ska jag ta den där fikan och sen ska jag lägga mig med Novellix nya Nobelnovell-ask. Ser så mycket fram emot noveller av Herta Müller, Kazuo Ishiguro, John Steinbeck, Toni Morrison.  I brist på ny nobelpristagare så får jag nöja mig med gamla.

Marina Abramovic på nobelfesten 2018

Marina Abramovic på nobelfesten 2018. Jag skulle varit precis lika starstrucked som Jessika Gedin. Om inte mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.