Min första lucka i årets julkalender är uppväxtskildringar. Det är en ganska vanlig genre bland böcker som utspelar sig i lite ovanliga delar av världen. Antingen så översätts just den typ av böcker eller så är det en författare som skriver om sin uppväxt i ett annat land, men bokens skrivs på det nya landets språk och ges ut i det landet. De böcker jag kommer att tipsa om idag tillhör båda kategorierna.
Tsitsi Dangarembga är född och uppvuxen i Rhodesia, nuvarande Zimbabwe, och i Rotlös berättar hon sin historia. Författaren är utbildad i Storbritannien, men hela historien handlar om att slå sig fri utan förlora sin rötter. Boken är politisk, feministisk och helt underbar!
Ingenstans i min fars hus är den algeriska författaren Assia Djebars uppväxtskildring och den lämnar ingen oberörd. Det är så synd att den Djebar aldrig fick nobelpriset i litteratur, för det hade hon mycket väl förtjänat.
En annan franskspråkiga författare, Alain Mabanckou har skrivit om sin uppväxt i på 70-talet Kongo-Brazzaville i Imorgon fyller jag 20. Det är en trevlig bok om familjerelationer. Idag bor författaren i USA.
En av mina senaste fynd var serieromanerna Framtidens arab. Det finns tre volymer på svenska och ytterligare en på franska. Det ska tydligen bli sex totalt. Böckerna handlar om författaren Riad Sattoufs uppväxt i Libyen och Syrien. Han har en fransk mamma och en syrisk pappa och hade själv som barn blont hår och blå ögon. Böckerna är oerhört roliga, men samtidigt har författaren en skarp blick för kvinnoförtryck och orättvisor.
En mycket fin uppväxtskildring från forna Sovjetunionen är Tennets skrik av lettiska Gundega Repše. Den handlade om en flicka/kvinna som bara inte ville leva i ett land där tamponger knappt går att få tag på. För detta sätts hon i kommunistisk uppfostringsläger.
Jag kan inte låta bli att jämföra Tennets skrik med Honeckers kanderade äpple av Claudia Rusch, som är en uppväxtskildring från DDR och betydligt mer glättigt skriven. Båda böckerna är mycket bra, var och en på sitt sätt.