Veckans feminist: Tsitsi Dangarembga

Kort fakta

Född 1959 i Mutoko, Rhodesia (nuvarande Zimbabwe).
Debuterade som romanförfattare 1988 med Nervous conditions.
Nervous conditions anses vara en av de tolv bästa afrikanska romanerna på 1900-talet.

Tsitsi Dangarembgas feministiska gärning

Jag vet inte om Tsitsi Dangarembga kallar sig för feminist, men eftersom hon verkligen kan sägas gjort en stor feministisk gärning så gör jag henne den äran att få vara denna veckas feminist.

Dangarembga är född och uppvuxen i Rhodesia, men flyttade till Cambridge för att studera där. Hon återvände när Zimbabwe blev internationellt erkänt 1980. Det första skrivna hon gav ut var en novell, The Letter, som publicerades i Sverige. Det var SIDA som arrangerat en skrivartävling som Dangarembga vann och novellen gavs ut i en antologi. Hon deltog i en dramagrupp vid universitetet i Harare och då skrev hon några pjäser eftersom hon upptäckte att få roller var skrivna för svarta. Hon har senare skrivit filmmanus och regisserat.

Hon romandebuterade med boken Nervous condistions (Rotlös på svenska) som är en delvis självbiografisk skildring av en ung kvinnas uppväxt i den brittiska kolonin Rhodesia. Den handlar om att slå sig fri, utan att förlora sina rötter. Det är också en kritik mot kolonialismen och vad den gjorde med ursprungsbefolkningen, inte minst kvinnorna. Dangarembga försökte ge ut boken i Zimbabwe, men lyckades inte. Den gavs först ut i Storbritannien 1988 och året efter i USA. I en intervju (publicerad i slutet av Nervous conditions) säger hon att hon hoppas att boken har gett inspiration till flera unga afrikanska kvinnor att gå sin egen väg och göra det som de verkligen vill, vad de än må vara.

Politiskt har Dangarembga alltid varit för ett fritt Zimbabwe och uppföljaren till Nervous condistions, A book of not, handlar om kriget som tillslut gjorde Zimbabwe till en självständig nation. 2010 var hon orolig för sitt lands framtid och gick med i oppositionspartiet Movement for Democratic Change. Efter valet 2008 delas makten av MDC och tidigare envåldshärskaren Robert Mugabes parti. Dangarembga har förklarat i en intervju att hon inte alltid varit kritisk till Mugabes styre, men att hon alltid varit kritisk till orättvisor och intolerans.

Tsitsi Dangarembga och jag

Jag fick tips om att läsa Nervous conditions för länge sedan här i ett kommentarsfält. Det var inte förrän i höstas, då tipset kom igen från annat håll, som jag gjorde slag i saken och beställde boken. Jag är helt frälst och kommer definitivt att läsa fortsättningen!

Bok av Tsitsi Dangarembga som jag läst och recenserat

Nervous conditions 1988

2 pingar

  1. […] Tsitsi Dangarembga – Nervous conditions (Zimbabwe) […]

  2. […] fantastisk författare som jag upptäckt när jag läst mig jorden runt är Tsitsi Dangarembga från Zimbabwe. Rotlös från 1988 är en fantastisk roman om en flickas uppväxt och vilka […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.